Å være trans i Oslo

TRANS + OSLO

La det ikke være noen tvil om at det er veldig befriende å komme til Oslo når man er oppvokst i småby-Norge som annerledes. Det første jeg merket da jeg flyttet til Oslo forrige uke er at jeg får mindre oppmerksomhet. Færre hoder snur seg på gata. Gatebildet her er ganske variert og mangfoldig, og det er jo landets største by, så det sier seg selv at det er her man lettest kan forsvinne litt i mengdene og kanskje føle at man blender litt mer inn.

Det er en spesiell opplevelse at jeg nå bor i en by hvor det også finnes mange andre transpersoner. I Tromsø så jeg egentlig aldri noen andre enn mitt eget speilbilde, selv om jeg ble kontaktet via e-post av flere som er i ferd med å sparke i gang prosessen. Her i hovedstaden ser jeg støtt og stadig andre som er i samme båt som meg, så det er litt morsomt å ikke være den eneste lenger. Jeg ser dem mange steder, men spesielt i området ved Stortinget T-banestasjon på Grensen - der det ligger en del Gay Clubs.

Oslofolk ser ikke ut til å reagere noe særlig på LHBT-personer. De er verdensvante og virker som de har "sett det før". Ingenting kommer som noe sjokk med mindre du har en voldsom stil som naturligvis blir et blikkfang. Jeg merker også at det er mye lettere for transpersoner å møte noen her. Jeg har ikke vært på jakt selv, men jeg merker likevel at den type ting er veldig mye mer mulig og tilgjengelig her.

I Tromsø vil det være sosialt selvmord for en ung mann å bli sett hånd i hånd med en transjente. Han ville ha fått homo-stempel tvert og fullstendig noia. Jeg påstår på ingen måte at det er noe dating-mekka for transjenter i Oslo, men det er helt klart en del menn her som ikke bryr seg om du er trans eller ikke.

Samtidig er man nødt til å være påpasselig. Dette er den norske byen jeg føler at livet mitt er desidert lettest i, men det er også her jeg får den krasseste kritikken og de skumleste opplevelsene. Senest for to dager siden var det en mann som formet hånden sin som en pistol, "siktet" og "skjøt" meg da jeg og en venninne gikk forbi Tinghuset på kveldstid. I tillegg får man slengt alt mulig etter seg.

Kritikerne her er mye mer aggressive enn kritikerne i Tromsø. Man kan faktisk havne i skikkelig trøbbel her, mens i Tromsø går det mer på latterliggjøring og lignende. Heldigvis er det et mindretall som oppfører seg som verst, men det skjer ofte nok til at jeg hele tiden er forberedt og ekstremt bevisst på omgivelsene mine.
Etter min erfaring er Oslo den beste byen i Norge for transpersoner, men også den farligste hvis du ikke passer deg.


#kjønnsskifte #Oslo

14 kommentarer

Danian. Gutteblogger

10.08.2017 kl.12:25

Høres ut som du trives bedere i Oalo og det er godt å høre

Viktoria Pettersen

10.08.2017 kl.12:32

Danian. Gutteblogger: Trives godt, ja. I hvertfall når det gjelder akkurat dette :-)

Mia - Alt annet enn A4

10.08.2017 kl.12:48

Så godt å lese at du slapper mer av i Oslo, kan være mer deg selv <3 Tro om det gjelder begge veier i Tromsø? Kjenner to som er menn, født dame. Kanskje de bare ikke forteller alt? Det ser tilsynelatende ut til å gå kjempefint med dem, har en stor gjeng kompiser også :)

Ha en kjempefin dag

PS: Du er så nydelig på profilbildet <3

Viktoria Pettersen

10.08.2017 kl.13:19

Mia: Hei! Går nok begge veier i Tromsø, ja. Er jo på ingen måte forferdelig der, men det er en veldig låst situasjon når man lever der som trans, synes jeg. Med mindre man ser helt 110% naturlig og "passable" ut i sitt kjønnsuttrykk. Men det er sikkert de som opplever det mye mer positivt der enn meg :-)

Tusen tusen takk <3

Tonje Pettersen

10.08.2017 kl.14:40

Så fint at du trives bedre i Oslo :D

Håper du får en fin dag videre :)

Viktoria Pettersen

10.08.2017 kl.15:19

Tonje Pettersen: Takk, det samme :-)

anita

10.08.2017 kl.14:47

Så fin du er, håper alt blir bra

Viktoria Pettersen

10.08.2017 kl.15:20

anita: Åh, tusen takk :-)

Runar

10.08.2017 kl.20:22

Du skriver at en mann som holder hånd med en transjente ville blitt stemplet som homofil. Er ikke han homofil? Det er jo en mann som har sex med en mann?

Viktoria Pettersen

10.08.2017 kl.23:20

Runar: Nei, han behøver overhode ikke være homofil. Transkvinner er jo som regel før eller senere i en prosess med å endre kroppen sin, og omså det ikke er tilfelle, så kan forholdet uansett ligne et hetero forhold - t.o.m. seksuelt.

Runar

10.08.2017 kl.23:39

Homofili er definert som menn som blir tiltrukket av, eller har sex, med andre menn. Så en mann som har sex med en transejente er per definisjon homofil.

Eller bruker du en annen definisjon av ordet homofil?

Man kan endre kropp, men kjønn er ikke noe man kan endre. En mann kan f. Eks ikke skifte kjønn til kvinne og så bli gravid. Og en kvinne kan ikke skifte kjønn til mann og så begynne å produsere sperm.

Jeg støtter transpersoner og ønsker at de skal ha samme rettigheter som alle andre. Men man kan ikke endre kjønn, bare "pynte" på skallet man allerede har.

Viktoria Pettersen

11.08.2017 kl.00:24

Runar: Jeg ser hvor du vil og jeg kan delvis forstå synspunktet, men jeg er ikke enig. Ja, for noen blir det nok en homofili-lignende type sex, men det er jo ikke nødvendigvis sånn at transkvinnens mannlige kjønnsorgan er i bruk eller med i bildet i det hele tatt.

Veldig, veldig mange av oss er jo naturlig nok ukomfortable med vårt medfødte kjønnsorgan og venter på å få det korrigert, og vil også signalisere det ovenfor en aktuell mannlig partner. Det er mange menn som har sex med transjenter som har null interesse av det mannlige kjønnsorganet vi har eller tidligere har hatt, og mange av dem ser på transkvinner som nettopp kvinner.

Og når en transkvinne har fått kjønnsorganet korrigert så kan jeg overhode ikke forstå at det skal tolkes som noe homofilt hvis en mann ligger med henne. Det er sant at noen ting ikke kan korrigeres, men man kommer likevel veldig langt selv om man kanskje har en "defekt" eller to. Jeg skulle ønske du ikke hengte deg opp i detaljer fra fødselen vår, for det er ikke til støtte.

Jeg tenker også at det er sjelen din, slik som du opplever deg selv, som avgjør saken. Men det trenger du selvsagt ikke være enig i.

Fridorska

15.08.2017 kl.18:09

Veldig bra sagt den siste kommentaren din der😘

Viktoria Pettersen

15.08.2017 kl.18:12

Fridorska: mussmuss :-*

Skriv en ny kommentar

hits